Apakah saiz zakar purata?

Ramai para penyelidik saintifik telah cuba menjawab soalan ini, lelaki—dan wanita—di seluruh dunia ingin maklumat yang jelas tentang: Apakah saiz zakar purata?

Kami akan memberikan anda fakta daripada semua kajian saintifik yang dilakukan mengenai saiz zakar supaya apabila anda selesai membaca artikel ini, anda akan berasa puas hati bahawa anda telah mendapat jawapan yang paling tepat untuk soalan tersebut. Dan mungkin anda akan berasa yakin tentang saiz anda sendiri atau zakar rakan anda.

Kajian yang diterbitkan sering diperkenalkan dengan maklumat latar belakang mengenai kebimbangan kaum lelaki yang meluas tentang sama ada zakar mereka cukup besar, dan jika pasangan seks mereka akan berpuas hati. Jadi, apakah kebenarannya?

Dengan adanya pornografi internet yang bebas dan mudah diakses, serta peningkatan pemasaran yang agresif daripada syarikat-syarikat yang menjanjikan zakar yang lebih besar melalui penggunaan alat pemanjang dan pembesar, adalah mudah untuk dilihat mengapa kebenaran tentang panjang dan ukur lilit alat kelamin lelaki ini mungkin menjadi kabur.

Malahan ia tidak begitu mengejutkan, bahawa para penyelidik secara konsisten mendapati bahawa kaum lelaki berasa amat cemas mengenai kejantanan mereka.

Fakta pantas mengenai saiz zakar purata

Berikut adalah beberapa perkara penting mengenai saiz zakar purata. Maklumat sokongan yang lebih terperinci berada dalam artikel utama.

  •  Walaupun 85 peratus wanita mungkin berpuas hati dengan saiz dan perkadaran zakar pasangan mereka, kaum lelaki masih kurang yakin dengan diri mereka sendiri.
  •  Sebanyak 45 peratus daripada kaum lelaki percaya bahawa mereka mempunyai zakar yang kecil.
  •  Dalam sepanjang kajian, purata panjang zakar yang lembik adalah daripada 7 hingga 10 sentimeter (2.8 hingga 3.9 inci).
  •  Purata lilitan atau ukur lilit bagi zakar yang lembik adalah di antara 9 hingga 10 sentimeter (3.5 hingga 3.9 inci).
  •  Purata panjang ereksi adalah daripada 12 hingga 16 sentimeter (4.7 hingga 6.3 inci).
  •  Lilitan semasa ereksi adalah kira-kira 12 sentimeter (4.7 inci).

Bilakah saiz zakar itu terlalu kecil? Zakar memanjang ke belakang testis – panjang yang diukur tidak merangkumi bahagian ini.

Mungkin ukuran terbaik dari apa yang dianggap sebagai zakar yang kecil diberikan oleh ambang yang digunakan oleh para doktor jika penambahan zakar dipertimbangkan.

Penyelidikan yang diterbitkan dalam Journal of Urology mengkaji saiz zakar bagi 80 orang lelaki yang “normal dari segi fizikal”, mengukur dimensi zakar sebelum dan selepas ereksi yang dicetuskan oleh ubat-ubatan.

Selepas menemui saiz purata, mereka merumuskan:

“Hanya lelaki dengan panjang zakar yang lembik kurang daripada 4 sentimeter [1.6 inci], atau panjang yang teregang atau tegak yang kurang daripada 7.5 sentimeter [3 inci] perlu dianggap sebagai calon untuk memanjangkan zakar.”

Apakah saiz zakar yang ‘normal’ atau biasa?

Menurut kajian dalam Journal of Urology, para penyelidik mendapati yang berikut di antara sekumpulan 80 orang lelaki:

  •  Saiz zakar purata 8.8 cm (3.5 inci) ketika lembik
  •  Saiz zakar purata 12.9 cm (5.1 inci) apabila tegak

Banyak kajian telah menyiasat tentang saiz zakar purata.

Kajian itu juga mendapati bahawa saiz zakar seorang lelaki yang sedang tegak tidak dikaitkan dengan saiz zakar semasa ia lembik.

Ini bermakna bahawa golongan lelaki yang mempunyai panjang zakar yang berbeza semasa ia lembik mungkin akan mempunyai zakar yang bersaiz sama ketika tegak. Juga tidak terdapat perkaitan di antara umur lelaki dengan saiz zakar mereka.

Apakah saiz zakar yang 'normal' atau biasa?

Penemuan tentang sejauh mana panjang zakar boleh ‘tumbuh’ — sama ada anda seorang ‘penunjuk’ atau ‘penumbuh’ — disokong selanjutnya lagi dengan kajian oleh 200 orang lelaki Turki, di mana “panjang zakar ketika lembik adalah tidak begitu penting dalam menentukan panjang zakar ketika ia tegak. ”

Penyelidikan untuk menentukan saiz zakar purata merangkumi satu kajian yang diterbitkan pada bulan Januari 2014 yang mengkaji lebih daripada 1,600 lelaki Amerika, walaupun ia tidak mengambil ukuran fizikal bebas.

Sebaliknya, kajian tersebut bergantung kepada ukuran saiz zakar yang diambil oleh lelaki itu sendiri. Walau bagaimanapun, laporan tersebut boleh dianggap agak boleh dipercayai, kerana lelaki-lelaki tersebut akan diberikan kondom untuk disuaikan dengan ukuran yang dilaporkan oleh mereka sendiri, yang bermaksud bahawa sebarang ketidaktepatan mungkin akan mengakibatkan “prophylactic” yang tidak sesuai.

Kajian ini mendapati bahawa purata saiz zakar adalah seperti berikut:

  •  Saiz purata untuk zakar yang sedang tegak adalah 14.2 cm (5.6 inci)
  •  Lilitan purata untuk zakar yang sedang tegak adalah 12.2 sm (4.8 inci).

Para penyelidik mengatakan bahawa dimensi zakar yang tegak yang dilaporkan sendiri itu adalah konsisten dengan penemuan daripada kajian lain. Kajian mereka menambah kepada penemuan bahawa dimensi tepat bagi suatu ereksi boleh dipengaruhi oleh cara nafsu dibangkitkan, seperti sama ada seorang lelaki itu menggunakan rangsangan tangan.

Apakah saiz zakar purata?
Rate this post

Bayu Anuar

Practicing urologist. Hello everyone, I am very glad that you are reading my articles. In them you will find a lot of useful information and tips. To contact me, write to me in the mail or in the comments.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment